A partir de la primera experiència aplicada al programa Juguis on Juguis Guanyes, a la lliga interbarris de Ciutat, la Fundació Reial Mallorca aplicarà a propers tornejos o competicions les bases de puntuació de la Lliga Verda.
Es tracta d’un sistema de puntuació pilot a l’illa que pretèn oferir un canvi a l’actual model competitiu i apostar per una alternativa diferent. L’objectiu d’aquesta proposta és l’educació a partir dels valors de tots els col·lectius implicats al projecte (jugadors, árbitres, técnics esportius, grada,…).
Aquest sistema parteix de dos principis bàsics:
- El sistema de puntuació
- El rol actiu dels col·lectius implicats
El sistema de puntuació
Si els valors formen part del creixement dels jugadors en aquest esport, han de tenir importància en el resultat final. És per això, que un resultat de la lliga verda suma els següents elements (fins a un màxim de 7 punts)
- 3 punts marcador (1 punt derrota, 2 punts empat i 3 punts victòria)
- 1 punt valoració técnic (valora l’actuació i el respecte del rival)
- 2 punts valoració àrbitre (valora l’actuació i el respecte dels dos equips)
- 1 punt valoració grada (l’organització valora l’actitut i el respecte de l’afició)
D’aquesta manera, aspectes com l’actitut davant un canvi; la salutació cordial abans i després d’un partit, el suport digne dels aficionats o respectar les decisions arbitrals formen part dels criteris de valoració i tenen una implicacio directe en el resultat final.
Un altre element distintiu d’aquest model és la targeta verda, que l’àrbitre pot mostrar a un jugador per premiar una acció positiva com ajudar a un company d’un altre equip en una situació adversa; no entrar en baralles i ignorar provocacions o altres actuacions individuals que destaquin pels seus valors.